20080828

Yeni Başlayanlar İçin Yeni Rakı


Nasipse yarın,olmazsa olmazlarımı anlatacağım.Rakı da bunlardan biri ama bende kıymeti harbiyesi olduğu için onu bugüne aldım.(Not:Alkolik değilim,aslında ben rakıyı özlemeyi severim bu yüzden nadir içerim)Ayrıca;
1-Dün ramazanla ilgili yaz,bugün rakıyla ilgili evet farkındayım tam Türk İşi oldu.
2-Yeni başlayanlar için diye başlık attım.Biz bunları zaten biliyorduk diyerek hevesimi kırmayın:)
Hayatta bazı şeylerde yol yordam bilmek gerekir.Mesela koskoca kraliçeye how are you lan denmez,oscar törenine kotla gidilmez,ferrariye tüp takılmaz.Rakı da böyledir.Evvela rakı ayak üstü ve gün batmadan içilmez.Allah adamı taş eder.Esasında rakıya su da katılmaz.Bu adet vaktiyle "amerikalılar viskiye su katıyorlar biz de rakıya katalım,anasını satalım"diyen eşrafın halt yemesidir.Rakı ayrı bardağa su ayrı bardağa unutmayın.(not:Rakının çok sert olduğu durumlarda suyla seyreltilebilir,ama rakılı su haline getirilmeden)Meze rakıya,rakı sohbete yarenlik etmek için vardır.Tecrübeyle sabittir ki;Tek başınıza bir dubleyle leyla olabilirsiniz ama keyifli bir sohbette bir büyük devirseniz bana mısın demez o yüzden mümkünse dostlar meclisinde içiniz.Rakının ilk yudumu hemen yutulmaz,ağızda dolaştırılıp tadına varılmalıdır.Kadehe koyduğunuz bir parmak kalınlığındaki rakıya jilet,iki parmak kadarına tek,dört parmak kadarına da duble denir.Masadan kalkılırken içilen son kadehe yolluk adı verilir.Çilingir sofrası adının nerden geldiği muamma olsa da genelde rakının insanı çilingir gibi açıp konuşturduğu için bu adı aldığı söylenir.Aslan sütü tabirine gelirsek eskiden, Osmanlı’da rakı güğümlerinin üzerinde aslan kabartması olduğu için veyahut insana cesaret verdiği için bu tabirin kullanıldığı söylenebilir.
Meze konusuna hiç girmeyelim zira o intermediate seviyesinde bir konu girersek çıkamayız.Benim şahsi tercihim eğer tek isem yoğurt,çiğköfte,limondan oluşur ama meze ne kadar çok olursa o kadar iyidir.Mutlaka türk sanat müziği dinlenir ki onda da şahsi fikrim rakıyla en iyi Müzeyyen Senar gider.
Edebiyle içmezseniz ki edebi ağır ağır ve 5-6 dubleyi geçmeyecek kadardır,adamı bir anda rezil edebilir dikkatli olun.Öyle "miller" içer gibi rakı içmeyin adamı hasta etmeyin.Şerefe...

3 kişi karşıladı;:

MyBiber 31 Ağustos, 2008 02:45  

Serhat yaa yapılır mı bu saatte bu? Çiğköfte istedi canım. Hem de nasıl? Hayır bir de buraya yeni geldik biliyorsun... Kim, nerede iyisini yapar, satar, nereden alınır bilmiyorum da :( Müzeyyen Senar kesinlikle olmalı. Bir de şalgam suyu, beyaz peynir, şakşuka, haydari ve bol limonlu karides. Üfffffff......... Ama dediğin gibi herşeyden çok dost olmalı.

Godsyndrome 31 Ağustos, 2008 18:01  

Hemen göndereyim,burda gayet iyi yapılıyor:)

MyBiber 31 Ağustos, 2008 22:25  

Yarın şöyle ufak çaplı bir araştırma yapacağız. Bulamazsak valla buz kalıplarının arasında gönderirsin artık =))

Powered By Blogger

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP